Przepis na ciasto jugurtowe

Dzisiaj przepis na ciasto jogurtowe zwane przez nas po prostu jogurtowcem, może być zarówno podawane na sucho posypane jedynie cukrem pudrem lub urozmaicone kawałkami owców - jabłek, brzoskwiń lub truskawek wzbogaconych galaretką lub kisielem..

Na zdjęciu podstawowa wersja ciasta posypana cukrem pudrem.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

4 jajka,  1 szklanka oleju , 1 szklanka cukru , 2 szklanki mąki pszennej , 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka jogurtu naturalnego.

Dodatkowe składniki do udekorowania ciasta:

cukier puder, kawałki jabłek, brzoskwinie i galaretka lub kisiel brzoskwiniowy, truskawki i galaretka lub kisiel truskawkowy.

Sposób przygotowania ciasta:

Wszystkie potrzebne składniki do przygotowania ciasta mieszamy w dużej misce do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Tak przygotowaną masę wylewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i wsadzamy na 40-50 minut do nagrzanego piekarnika o temperaturze ok. 200 stopni.

Dekorowanie ciasta:

Po wyjęciu ciasta z piekarnika jego wierzch możemy udekorować cukrem pudrem lub wyłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki, które zalewamy następnie kisielem lub galaretką brzoskwiniową. Plastry brzoskwini może również dodać wcześniej  układając je na wylanej do blachy masie. Brzoskwinie równie dobrze mogą zastąpić drobno posiekane kawałki jabłek, które rozsypujemy na wierzch masy przed wsadzeniem do piekarnika oraz kawałki truskawek w połączeniu z kisielem bądź galaretką truskawką. Nie lubiący kawałków owoców mogą urozmaicić ciasto wykorzystując samą galaretkę owocową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz