Przepis na babkę w formie z kominem

Niby prosta baba, a pełno różnorodnych przepisów na jedno ciasto. Po sprawdzeniu kilku z nich i udanych lub wprost przeciwnie próbach przedstawiam sprawdzony przeze mnie przepis na babkę do dużej formy z kominem, według którego na pewno Wam się uda, tak jak mi ta prezentowana na poniższych zdjęciach.


Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

 4 - jajka ;  2 - szklanki cukru pudru ;  2- szklanki mąki krupczatki ;  
1 - szklanka mąki ziemniaczanej ;  1/2 - opakowania proszku do pieczenia ;
 1 - kosatka margaryny lub masła (250 g).

Dekorowanie ciasta:

Lukier, cukier puder lub polewa czekoladowa.



Sposób przygotowania ciasta:

Białka starannie udzielamy od żółtek po czym ubijamy je na puszystą masę wraz z jedną szklanką cukru pudru, którą dodajemy pod koniec ubijania. W drugim naczyniu ucieramy mikserem masło wraz z żółtkami i szklanką cukry pudru. Żółtka dodajemy po kolei cały czas miksując masę, aż do uzyskania puszystej masy. Do utartego masła wsypujemy kolejną 2 szklanki pszennej mąki krupczatki oraz 1 szklankę mąki ziemniaczanej i pół opakowania proszku do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników. Mieszając możemy dodać łyżkę ekstraktu. Do wymieszanych składników, czyli już na samym końcu przygotowywania ciasta dodajemy ubitą pianę z białek, po czym bardzo delikatnie ponownie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przelewamy do natłuszczonej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą formy. Pieczemy ok. 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C.

Uwaga! Aby babka bardzo ładnie wyrosła i niespiekła się od góry formę przed wsadzeniem do piekarnika przysłaniamy folią do pieczenia!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz