Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
6 - jajek ; 2 - szklanki cukru pudru ; 4- szklanki mąki pszennej ; 1 - opakowanie proszku do pieczenia ; 1 - opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ; 2 - duże opakowania jogurtu brzoskwiniowego lub morelowego (800 g) ; 1 - opakowanie wiórek kokosowych ( 200 g) ; 1 - kosatka margaryny lub masła (250 g).
Sposób przygotowania ciasta:
Z margaryny, szklanki cukru pudru, czterech szklanek mąki, dwóch łyżek proszku do pieczenia oraz sześciu oddzielonych od białek żółtek ugniatamy ciasto, które potem dzielimy na dwie połówki i schładzamy w zamrażarce lub rozwałkujemy. Jogurty mieszamy w misce z proszkiem budyniowym, wiórkami kokosowymi i 2 łyżkami proszku do pieczenia. Oddzielone białka ubijamy na piane z szklanką cukru i wlewamy do miski wypełnionej jogurtem, delikatnie mieszając do połączenia się składników. Jedną część ciasta rozwałkujemy lub ucieramy na tarce i wykładamy na dno blachy. Następnie wylewamy na wyłożone ciasto przygotowaną masę, którą przysłaniamy ucierając tarką drugą połówkę ciasta. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza.
Placek najlepiej smakuje na drugi dzień od upieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz