Przepis na babkę cytrynową




Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

4 - jajka ; 2 - szklanki cukru pudru ; 2- szklanki mąki krupczatki ;
1 - szklanka mąki ziemniaczanej ; 1/2 - opakowania proszku do pieczenia ;
  1 - kosatka margaryny lub masła (250 g) ; 1 cytryna.

Dekorowanie ciasta:

Lukier, cukier puder lub polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania ciasta:

Białka udzielamy od żółtek po czym ubijamy je na puszystą masę wraz z jedną szklanką cukru pudru, którą dodajemy pod koniec ubijania. W drugim naczyniu ucieramy mikserem masło wraz z żółtkami i szklanką cukry pudru. Żółtka dodajemy po kolei cały czas miksując, aż do uzyskania puszystej masy. Do utartego masła dodajemy wyciśnięty sok i  otartą skórkę  z cytryny oraz 2 szklanki pszennej mąki krupczatki i 1 szklankę mąki ziemniaczanej i  pół opakowania proszku do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników.  Do przygotowywanego ciasta dodajemy ubitą pianę z białek, po czym bardzo delikatnie ponownie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przelewamy do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C.

Przepis na placek styropian


Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  6 - jajek ; 2 - szklanki cukru pudru ; 4- szklanki mąki pszennej ;  1 - opakowanie proszku do pieczenia ;  1 - opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ; 2 - duże opakowania jogurtu brzoskwiniowego lub morelowego (800 g) ; 1 - opakowanie wiórek kokosowych ( 200 g) ; 1 - kosatka margaryny lub masła (250 g).

Sposób przygotowania ciasta:

Z margaryny, szklanki cukru pudru, czterech szklanek mąki, dwóch łyżek proszku do pieczenia oraz sześciu oddzielonych od białek żółtek ugniatamy ciasto, które potem dzielimy na dwie połówki i schładzamy w zamrażarce lub rozwałkujemy. Jogurty mieszamy w misce z proszkiem budyniowym, wiórkami kokosowymi i 2 łyżkami proszku do pieczenia. Oddzielone białka ubijamy na piane z szklanką cukru i wlewamy do miski wypełnionej jogurtem, delikatnie mieszając do połączenia się składników. Jedną część ciasta rozwałkujemy lub ucieramy na tarce i wykładamy na dno blachy. Następnie wylewamy na wyłożone ciasto przygotowaną masę, którą przysłaniamy ucierając tarką drugą połówkę ciasta. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza. 

Placek najlepiej smakuje na drugi dzień od upieczenia.